Com tenir cura de la pell i els cabells durant el tractament oncològic

Imagen cartel

Durant el tractament oncològic tant la pell com els cabells dels pacients pateixen molt. Per això, el fet de saber tractar-los adequadament pot servir per atenuar els efectes secundaris en la mesura del possible, així com ajudar en la gestió de l’autoestima dels pacients, ja que solen ser afectacions que incideixen moltes vegades directament en la seva imatge.

 

L’Escola de Pacients, que organitzen de manera conjunta el Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO) i l’associació Dones en Actiu, vol dedicar la seva última sessió a tractar aquest tema de la mà de dues infermeres oncològiques: Raquel Álvarez i Verónica Naranjo. La xerrada tindrà lloc el proper dimecres 26 de juny, entre les 17.00 i les 19.00 h, a la sala d’actes de la planta 0 de l’Hospital Vall d’Hebron.

 

“Una cura diària i adequada de la pell i els cabells ens farà prevenir i disminuir les complicacions a nivell cutani dels tractaments antineoplàsics”, explica Raquel Álvarez, que ressalta també que des de la infermeria oncològica sempre s’ha recalcat la importància d’aquesta cura diària de manera senzilla i clara per proporcionar als pacients les eines necessàries per a la seva autocura.

 

Entre altres afectacions, es pot produir sequedat, erupcions, pruïja, alopècia, canvis en les ungles o el que es coneix com la síndrome mà-peu, també anomenada eritrodisestèsia palmoplantar, i que genera enrogiment, inflor i dolor als palmells de les mans i/o les plantes dels peus, tot i que també es pot produir en altres àrees de la pell com genolls i colzes, encara que és menys freqüent.

 

“Tots aquests efectes secundaris produiran canvis en la imatge que no només poden afectar l’autoestima, sinó que fins i tot poden portar a retardar o suspendre tractaments. Per aquest motiu és indispensable poder prevenir-los i detectar-los per dur a terme un tractament precoç que ajudi a minimitzar-los”, continua Verónica Naranjo.

 

La importància dels pacients informats

 

Amb el nom d’Escola de Pacients, l’últim dimecres de cada mes s’ha ofert una xerrada a la sala d’actes de l’Hospital Vall d’Hebron a través de la qual s’ha buscat donar informació per ajudar a entendre millor el càncer. El Dr. Jorge Hernando, investigador del Grup de Tumors Gastrointestinals i Endocrins del VHIO, que dirigeix ​​el Dr. Josep Tabernero, ha estat l’encarregat de coordinar aquest cicle. “El projecte de l’Escola de Pacients va sorgir com una col·laboració directa entre professionals sanitaris i usuaris, tant pacients com famílies i amics dels afectats”, explica el Dr. Hernando.

 

“Estem molt satisfets amb el resultat, tant per l’èxit d’assistència com per la participació activa dels pacients en els col·loquis. S’han qüestionat i debatut molts aspectes de l’oncologia que ens han aportat una nova perspectiva de l’atenció oncològica”, continua el Dr. Hernando, que no dubta a assenyalar com l’aprenentatge s’ha donat en les dues direccions. “Els que treballem a l’hospital també ens hem enriquit amb aquesta experiència sobre quins són els aspectes que preocupen directament els pacients i de quina manera podem ajudar-los millor”.

 

Durant l’any s’han anat tractant una gran varietat de temes, sempre amb un abordatge el més multidisciplinari i integral possible. “Però com passa sempre, moltes coses s’han quedat a l’aire, però això no ho desaprofitarem. Tota la informació que hem recollit en aquests tallers ara ens ajudarà a preparar els nous temes de cara a l’any que ve, amb la il·lusió que el projecte continuï creixent”, recalca el Dr. Jorge Hernando.

 

 

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.